een menselijke factor
De stereotypen doorbreken
In alle geografische gebieden waar wijn wordt gemaakt, is het verband tussen territorium, druivensoort, klimaat en menselijke factor (in de zin van geschiedenis, cultuur, tradities en wijnbereidingsmethoden) fundamenteel en bepalend voor het karakter van de wijn. Dit geldt ook voor de Bulgaarse wijngebieden, in een land met een eeuwenoude wijncultuur en met klimatologische omstandigheden die zeer geschikt zijn voor de teelt van zowel “internationale druiven” zoals Cabernet, Merlot, Chardonnay, etc. als “autochtone” variëteiten.
Het is niet bewezen dat terroir wijn uniek maakt, maar er ontstaan wel subtiele verschillen in smaak. Het onderzoeken en testen van de invloed van elk onderdeel van het terroir is moeilijk en misschien wel onmogelijk. In de wijnwereld is hier nog steeds discussie over. Maar je kunt er zeker van zijn dat dit een wijnreis is die leidt tot keuzevrijheid.
Met volledig respect voor traditie
Een nieuwe generatie wijnmakers
De wijnen worden gemaakt door relatief kleinschalige, onafhankelijke producenten die hun hart en ziel leggen in hoe hun wijnen worden verbouwd en gemaakt. Het uitstekende resultaat is voornamelijk afhankelijk van lokale omstandigheden, oude technieken en een enkel ingrediënt, druiven van eigen bodem.

Verzekering voor wijnmakers
Naar het verleden kijken om iets nieuws te creëren
Sommige experts zouden zeggen dat verschillende wijnbereidingstechnieken het terroir verdoezelen en de smaken van de wijn kunnen beïnvloeden. De meeste blinde wijnproeverijen gebruiken “typische” voorbeelden van wijnen uit bepaalde wijngaardlocaties of wijnregio’s. Maar “typisch” heeft weinig betekenis wanneer wijnmakers bewuste veranderingen aanbrengen of ongeremd mogen fermenteren.
Maar hoe smaken bepaalde bekende variëteiten als ze uit een ander terroir komen en hand in hand gaan met mensen en tradities?
De mens bewerkt de grond in wijngaarden al eeuwenlang. Daarnaast heeft de mens druivenrassen aangepast aan de omgeving door kruisingen. In principe kan menselijke invloed worden gerepliceerd, maar dat is een erg lang en moeilijk proces. De vraag is echter of alle menselijke invloeden gekopieerd kunnen worden – liefde, passie, toewijding. Je kunt dit persoonlijk beoordelen.
Zwarte Zeekust (Noord)
Tsarev Brod Familie Wijnkelder
Ivan Ivanov, die al meer dan 20 jaar wijn maakt en samen met zijn vrouw eigenaar is van het wijnhuis – beiden landbouwkundigen – plantte de eerste hectare wijngaard. Het is een gedurfde en romantische droom die de tand des tijds heeft doorstaan om een thuis te worden voor echte wijn, en die de basis heeft gelegd voor nieuwe stijlen in wijnmaken.
De wijngaarden liggen in het dorp Tsarev Brod, op 10 km afstand van de stad Shumen. De oppervlakte van de wijngaard is 42 ha – 27 ha oude wijnstokken uit 2001 en 15 ha nieuwe uit 2017. De gemiddelde hoogte van het gebied is 250 m. Een kenmerk, waaronder een uniek microklimaat en bodem, bepaalt de samenstelling van de variëteit: Sauvignon Blanc, Traminer, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Gergana, Pinot Gris, Eumolpia, Cabernet Franc.
Gelukkig voor Ivan – een visionair en dromer – deelden zijn familieleden deze visie. Ze namen wijnmaker Nikolay Krastev in dienst om hen te helpen hun droom te verwezenlijken. Van aarde naar druif naar vat en uiteindelijk naar glas, wijn en het productieproces zijn een prachtige kruising van wetenschap, de natuurlijke wereld en menselijk kunnen, geloven ze. Met zijn opleiding tot enoloog weet Nikolay dat passie en toewijding voor het proces de sleutel is tot het maken van wijn. “Wijn is wat ik doe; het is ook waar ik gepassioneerd over ben”.
Het is niet zomaar een wijnmakerij - het is kunst.
Zuid-Sakar Hills en oostelijke Rodopes
BRATANOV Familie Wijnmakerij & Wijngaarden
De professionele interactie van dit koppel verschilt van die van veel wijnmakers die tot een generatie behoren – waar de man alle ambacht en techniek bijhoudt en zijn vrouw de regels volgt. In plaats daarvan smelten ze contrasterende vaardigheden samen, wat -paradoxaal, maar synergetisch- hun groeiende aanwezigheid binnen de zuidoostelijke wijnregio versterkt.
Hristo Bratanov is een terroirgedreven perfectionist/wetenschapper die zich richt op het produceren van topwijnen van specifieke en illustere percelen druiven in het Sakar-gebergte. Zijn vrouw Tanya Avramova is een zakenvrouw/ondernemer die zich heeft bekwaamd in het produceren en verkopen van perfecte wijnen aan kieskeurige klanten (zoals ik).
De wijnen van Bratanov en enologe Maria Stoeva zijn solide gemaakt en zeer aangenaam. De balans is inherent, smaken coherent, zuren en tannines versterken eerder dan dat ze afleiden. Zoals de Fransen zouden zeggen, het rapport kwaliteit-prix (prijs-kwaliteitverhouding) van 3-BLEND wijnen is super, terwijl SYMBIOSE zijn niche verdient onder de leiders in de Sacar regio.
De familie heeft 44 hectare eigen wijngaarden, beplant met de klassieke nobele variëteiten Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier, maar ook de lokale Mavrud, Rubin, Gamza, Tamianka. Het terrein ligt op de zonnige heuvels van Zuid Sakar bij het dorp Shishmanovo, de stad Harmanli, Zuidoost-Bulgarije. De Maritsa-rivier die in de buurt stroomt en de wind uit de Egeïsche Zee die langs de rivier stroomt, zorgen voor een bijna mediterraan klimaat.
We maken onderscheidende wijnen met characTerroir en balans!
Zwarte Zeekust (Noord)
Prisoe Familie Wijnmakerij & Wijngaarden
De naam “Prisoe” is een afspiegeling van een oud Bulgaars woord dat een open, zonnige en warme plek beschrijft. Dit weerspiegelt de locatie van de wijnmakerij, omringd door acaciabossen met overvloedige zonneschijn en een verfrissende zeebries in de buurt. De bodem is een unieke combinatie van fijn wit zand van de oude zeebodem van het “Fossielenbos” en de rijke zwarte aarde van de Donauvlakte.
Stefan’s wortels gaan diep, opgegroeid in een wijnmakende familie, werd hij van jongs af aan blootgesteld aan de industrie. Hij bleef zijn kennis van het bedrijf opbouwen door middel van studeren, het verkopen van wijn, het bewerken van oogsten en het maken van wijn voor vrienden met zijn vader, Rumen Baptadzhiev. Met Prisoe Winery hoopt Stefan voort te bouwen op deze erfenis en zijn eigen plons te maken in de wijnwereld.
In 2005 begonnen ze met de bouw van de wijnmakerij en in 2007 plantten ze Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot wijnstokken. Het wijnhuis legt de nadruk op het behoud van voorouderlijke wijntradities en -technieken. Gisting van rode druiven en rijping in vaten van 500 liter. Deze zorgvuldige aanpak levert karaktervolle wijnen op die een blijvende indruk achterlaten.
Iedereen heeft dromen. Maar weinigen zijn bang om voor hen te vechten.
Thracische Vallei Laagland (West)
Manastira Familie Wijnkelder
De wijnkelder van Manastira is een erfgoedsite in het hart van de Thracische vallei. Na 25 jaar agro-onderzoek heeft de familie Stamenovi zich gericht op het maken van wijn, die afkomstig is van ongeveer 300 meter hoogtegradiënt in het dorp Lesichevo. Het ligt in het zuiden van Bulgarije, op 25 km. ten noordwesten van de stad Pazardzhik en 70 km. van de stad Sofia, in een diepe vallei omringd door de hellingen van Sredna Gora, langs de oevers van de rivier Topolnitsa.
Wijnkelder “Manastira” heeft 30 hectare eersteklas wijngaarden van de rassen: Cabernet Sauvignon, Mavrud, Merlot, Syrah en Ancelota, evenals witte druivensoorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc en Muscat Ottonel. Hun doel is om een boetiekproduct van hoge kwaliteit te maken, met de geest van de oude geschiedenis en tegelijkertijd van het onbekende en het nieuwe.
Het wijnhuis Stamenovi van de familie is een van de toonaangevende producenten van de wereldberoemde Mavrud. De passie, toewijding en expertise die in deze expressieve wijnen zijn gestoken, zijn een weerspiegeling van de geest van innovatie en respect van de familie Zlatina en Dejana voor het unieke terroir van elk landgoed. Ze praten meestal niet over zichzelf, maar over hun liefde voor wijn, die ze van hun ouders hebben geërfd. Ze zijn jong, afgestudeerd in bedrijfskunde in Barcelona en momenteel gespecialiseerd aan de Wine and Spirit School London.
Onze liefde voor geschiedenis, de rijkdom van de Bulgaarse natuur en goede wijn helpen ons om van dit stukje land een paradijs op aarde te maken.
Struma River Valley (Zuidwest)
Familie Wijnmakerij Orbelia
Dit kleine familiewijnhuis werd in 2013 opgericht door een Bulgaarse ondernemer Kostadin Chorbadzhiyski, die besloot zijn passie voor het maken van wijn na te jagen. Het wijnhuis ligt in het zuidwesten van Bulgarije, in de buurt van het dorp Kolarovo, aan de voet van de pittoreske berg Belasitsa. Het wijnhuis verbouwt lokale Bulgaarse druivensoorten, zoals Shirokolistno Melnishko, Ranno Melnishko (ook bekend als Melnik 55) en Sandanski Misket, evenals een aantal internationale druivensoorten, zoals Cabernet Franc.
Orbelia Winery bezit 15 hectare 37 jaar oude wijngaarden in de nabijgelegen dorpen Mitinovo en Starchevo. Deze regio heeft een lange wijnbouwtraditie, die teruggaat tot de tijd van de Thracische beschaving.
De familie Chorbadjiyski streeft ernaar de tradities van de wijnbouw te behouden en het Bulgaarse gastronomische en culturele erfgoed onder de aandacht te brengen. De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een streng selectieproces. De wijnen drukken heerlijke aroma’s van rijp fruit uit en tonen een overvloed aan warm zuiders karakter.
We hebben de mogelijkheid om verschillende wijnstijlen te produceren met behulp van de nieuwste technologieën.
Donauvlakte (noordwesten)
Landgoed Bononia
De boetiekwijnmakerij Bononia Estate, gelegen aan de oevers van de Donau, richt zich op de typische witte wijnen en rosé van het terroir, maar ook op delicate rode wijnen. De belangrijkste geteelde druivensoorten zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Viognier, Pinot Gris, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, evenals de lokale variëteiten Vrachanski Misket, Dimyat en Gamza. De wijngaarden van 170 ha, gelegen in de buurt van Vidin, in het land van Gomotartsi en Koshava, bijna de oevers van de rivier de Donau, worden beïnvloed door de unieke lokale weersomstandigheden – carbonaat chernozem (zwarte grond) gevormd op een typische löss en de milde westenwind.
Het ambitieuze wijnhuis brengt 3 eeuwen traditie samen, aangezien het oorspronkelijke gebouw uit 1895 een van de eerste brouwerijen in Bulgarije was en later werd omgebouwd tot een wijnmakerij.
2024 bracht Bononia Estate een uiterst prestigieuze onderscheiding: 53e plaats in de jaarlijkse internationale wedstrijd World’s Best Vineyards Top 100, een van de mooiste, meest pittoreske en uitzonderlijk goed onderhouden wijnhuizen en wijngaarden ter wereld.
Als je ergens tijd, middelen en hart in gaat investeren, moet het goed worden gedaan.
Zuid-Sakar Hills en oostelijke Rodopes
Kosev Familie Wijnmakerij
Wanneer meerdere generaties een reden vinden om in een wijngaard te investeren, is er hoop dat het fruit en de wijn die men van een bepaalde oude wijngaard kan maken, een grotere kans dan gemiddeld heeft om uitzonderlijk te zijn. Ivan Kosev is een nieuwe generatie kleinschalige, onafhankelijke producenten die hun hart en ziel leggen in de manier waarop hun wijnen worden verbouwd en gemaakt.
Dit project is geïnspireerd door de passie voor wijn. Het begint in 2019 met de aankoop van 53 jaar oude wijnstokken. Het soort massief is Merlot en ligt aan de voet van de zuidelijke hellingen van het Sakar-gebergte. De bodem is kleiachtig, roodachtig, met stukjes marmer. De rivier de Maritsa ligt op enkele kilometers afstand en heeft veel ondergronds water. Er zijn 300 zonnige dagen per jaar. De rust en stilte daar is betoverend.
Het uitstekende resultaat is in wezen afhankelijk van de lokale omstandigheden, oude technieken en een enkel ingrediënt, druiven die half honderd jaar oud zijn. Het concept van Ivan Kosev is om wijn te maken in de wijngaard. Er is geen industrie in de buurt en het gebied is erg schoon, de belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw. Wijnstokken worden biologisch en zonder irrigatie gekweekt. Hij gebruikt natuurlijke en biologische wijngaardbescherming om natuurlijke vijanden zoals vogels, vleermuizen en nuttige insecten aan te moedigen om wijngaardplagen te bestrijden. Het terroir “spreekt” niet maar “schreeuwt” in de complexe rode wijnen, en de witte en roséwijnen vertonen rijpe en goed tot expressie gebrachte aroma’s en smaken.
Maar oude wijnstokken zijn zoveel meer dan dat, als bron van complexe, geconcentreerde wijnen, ze zijn een genetische schat die de toekomst van wijngaarden kan veiligstellen tegen milieustress en klimaatverandering.
Liefde voor wijn, aandacht voor detail en streven naar perfectie.
Struma River Valley (Zuidwest)
Familie wijnkelder Villa Melnik
Villa Melnik, met 30 ha wijngaarden en een moderne wijnmakerij, heeft het vinificatieproces zorgvuldig ontworpen om te vertrouwen op de zwaartekracht, wat bijdraagt aan de betovering van de kelder die in een zandheuvel ligt. In 2004 hebben ze een gevarieerde reeks lokale en buitenlandse druivensoorten van hoge kwaliteit aangeplant, waaronder breedbladige Melnik, cabernet sauvignon, merlot en oude Thracische Mavrud. De wijngaarden van het wijnhuis strekken zich uit over twee massieven in de warme en zonovergoten regio Melnik in Bulgarije, bekend om zijn mediterrane klimaat, zandgrond, kalksteen en vulkanische afzettingen, die een ideaal terroir vormen voor wijnproductie.
Vandaag liggen de wijngaarden van het wijnhuis in twee massieven. Ongeveer 20 ha ligt in het gebied Mindalo, op het land van het dorp Vinogradi, Melnishko. Het andere massief, met een oppervlakte van ongeveer 10 ha, ligt vlak voor de wijnmakerij – in het gebied van Beli breg, in het land van het dorp Khrsovo.
Villa Melnik is het merk van Militsa Ziktanova, die in Melnik woont en haar ervaring met opgroeien in de wijnregio en haar relaties in de wijngemeenschap weerspiegelt. Door samen te werken met vertrouwde boeren en jeugdvrienden weerspiegelt haar bedrijf haar diepgaande begrip van wijn, een begrip dat alleen kan worden ontwikkeld door op te groeien rond de wijnstokken. De hands-on aanpak van de familie zorgt ervoor dat elke wijnstok de nodige aandacht krijgt om zijn potentieel te vervullen.
Mensen maken onze wijn bijzonder.
Zwarte Zeekust (Noord)
Villa Ovcharovo
Het dorp Ovcharovo ligt op 12 km van Targovishte en ligt bovenop overblijfselen van oude neolithische en Thracische artefacten. Het wijnbouwproject begon in 2009 met de aanplant van 15 ha wijngaarden met rode variëteiten zoals Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir en witte druiven zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Het terroir ligt op een hoogte van 320 meter, ongebruikelijk voor de Donauvlakte, wat resulteert in aanzienlijke dagelijkse temperatuurschommelingen van ongeveer 15°C. Het geografische gebied is overwegend heuvelachtig of glooiend. Het heeft een mild, gematigd landklimaat met maritieme invloeden en een verfrissend briesje van de Preslav-berg. De herfst is warm, droog en lang, wat de ophoping van suikers in de druiven sterk bevordert. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in het gebied is ongeveer 10,7 °C. In termen van jaarlijkse gemiddelde neerslag komen de maximumniveaus meestal voor in het late voorjaar en de vroege zomer. De bodems in het gebied zijn zand-leemachtige chernozem en grijze bosbodems.
De wijngaarden worden voornamelijk met de hand gecultiveerd, met respect voor het land, en de oogst wordt zorgvuldig gecontroleerd om de beste kwaliteit te garanderen.
Tussen 2012 en 2014 werd aan de rand van de wijngaard een wijnmakerij gebouwd met een capaciteit van 60-65 duizend flessen. Meestal produceren ze kleine batches van maximaal 6.000 flessen per jaargang.
De familie en vrienden zijn onze wortels en steun, het land is onze bron van kracht en vrijheid.