Foto met dank aan Joana Petrova

Ingrediënten voor ongeveer 50 crackers

80 g volkoren speltmeel
100 g witte bloem
3/4 theelepel bakpoeder
180 g boter, zacht
160 g grof geraspte halfharde of harde gele kaas zoals cheddar, gouda, asiago, gruyère, parmezaan
1 ei
1/4 tot 1/2 theelepel zout (de hoeveelheid is afhankelijk van het zout van de kaas en de persoonlijke smaak)
versgemalen zwarte peper
1 theelepel gehakte verse tijm
1 theelepel gehakte verse rozemarijn
20 g sesamzaad + 10 g nigellazaad om te rollen

Voorbereiding

Meng in een kom de volkoren en witte bloem en het bakpoeder.

Klop de boter met een mixer luchtig en luchtig. Voeg de geraspte kazen toe en klop opnieuw. Voeg het ei toe en klop tot het in het mengsel is opgenomen. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en de kruiden. Voeg als laatste het bloemmengsel toe en kneed alles tot het samenkomt tot een deeg. Vorm van het deeg een lont van ongeveer 4 cm dik.

Leg een stukje vershoudfolie op het aanrecht en strooi de zaadjes erop. Plaats de lont erop en rol hem uit, terwijl je hem tegelijkertijd vormt. Wikkel het in huishoudfolie en zet het 30-40 minuten in de vriezer of een nacht in de koelkast. Het kan van tevoren worden bereid door het maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren of maximaal 3 maanden in te vriezen.

Verwarm de oven voor op 180ºC met de boven- en onderwarmte-optie. Snijd de afgekoelde lont, of deze nu uit de vriezer of de koelkast komt, in crackers van 3-4 mm dik. Als de lont lange tijd in de vriezer heeft gestaan en het moeilijk is om er crackers van te maken, laat hem dan 20-30 minuten of op kamertemperatuur in de koelkast staan tot hij iets ontspant, maar hij mag niet zacht zijn.

Leg de gesneden crackers op een bakplaat op bakpapier en bak ze direct op het middelste niveau in de voorverwarmde oven in 14 minuten of tot ze goudbruin zijn. Nadat je ze uit de oven hebt gehaald, laat je ze 5-6 minuten in de bak staan en verplaats je ze vervolgens naar een rooster tot ze volledig zijn afgekoeld. Bewaar in een doos bij kamertemperatuur.

Wijn suggestie

BRATANOV Rosé Pamplemousse

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.