een menselijke factor

De stereotypen doorbreken

In alle geografische gebieden waar wijn wordt gemaakt, is het verband tussen grondgebied, druivensoort, klimaat en menselijke factor (in de zin van geschiedenis, cultuur, tradities en wijnbereidingsmethoden) fundamenteel en bepalend voor het karakter van de wijn. Dit geldt ook voor de Bulgaarse wijngebieden, in een land met een eeuwenoude wijncultuur en met klimatologische omstandigheden die zeer geschikt zijn voor de teelt van zowel “internationale druiven” zoals cabernet, merlot, chardonnay, enz. als “autochtone” variëteiten.

Het is niet bewezen dat terroir wijn uniek maakt, maar er ontstaan wel subtiele smaakverschillen.
Het onderzoeken en testen van de invloed van elke component van terroir is moeilijk en misschien wel onmogelijk.
In de wijnwereld wordt hier voortdurend over gediscussieerd.
Maar je kunt er zeker van zijn dat dit een wijnreis is die leidt naar keuzevrijheid.

Met volledig respect voor traditie

Een nieuwe generatie wijnmakers

De wijnen worden gemaakt door relatief kleinschalige, onafhankelijke producenten die hun hart en ziel leggen in hoe hun wijnen worden verbouwd en gemaakt. Het uitstekende resultaat is voornamelijk afhankelijk van lokale omstandigheden, oude technieken en een enkel ingrediënt, druiven van eigen bodem.

Verzekering voor wijnmakers

Naar het verleden kijken om iets nieuws te creëren

Sommige experts zouden zeggen dat verschillende vinificatietechnieken het terroir verdoezelen en de smaken van de wijn kunnen beïnvloeden.
De meeste blinde wijnproefexamens gebruiken “typische” voorbeelden van wijnen van bepaalde wijngaardlocaties of wijngebieden.
Maar “typisch” heeft weinig betekenis wanneer wijnmakers opzettelijk veranderingen aanbrengen of ongeremd mogen gisten.

Maar hoe smaken bepaalde bekende variëteiten als ze uit een ander terroir komen en hand in hand gaan met mensen en tradities?
De mens bewerkt de grond in wijngaarden al eeuwenlang. Daarnaast heeft de mens druivenrassen aangepast aan de omgeving door kruisingen. In principe kan menselijke invloed worden gerepliceerd, maar dat is een erg lang en moeilijk proces. De vraag is echter of alle menselijke invloeden gekopieerd kunnen worden – liefde, passie, toewijding. Je kunt dit persoonlijk beoordelen.

Zwarte Zeekust

Tsarev Brod Wijnkelder

Ivan Ivanov, die al meer dan 20 jaar wijn maakt, is samen met zijn vrouw – beiden landbouwkundigen – eigenaar van het wijnhuis en plantte de eerste hectare wijngaard.
Het is een stoutmoedige en romantische droom die de tand des tijds heeft doorstaan om uit te groeien tot een thuis voor echte wijn en die de basis heeft gelegd voor nieuwe stijlen in wijnmaken.

De wijngaarden liggen in het dorp Tsarev Brod, op 10 km afstand van de stad Shumen.
De oppervlakte van de wijngaard is 42 ha – 27 ha oude wijnstokken uit 2001 en 15 ha nieuwe uit 2017.
De gemiddelde hoogte van het gebied is 250 m.
Een kenmerk, waaronder een uniek microklimaat en bodem, bepaalt de druivensamenstelling: Sauvignon Blanc, Traminer, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Gergana, Pinot Gris, Eumolpia, Cabernet Franc.

Gelukkig voor Ivan – een visionair en dromer – deelden zijn familieleden deze visie.
Ze namen wijnmaker Nikolay Krastev in de arm om hen te helpen hun droom te verwezenlijken.
Van aarde naar druif naar vat en uiteindelijk naar glas, wijn en het productieproces zijn een prachtige kruising van wetenschap, de natuurlijke wereld en menselijk kunnen, zo geloven ze.
Met zijn opleiding tot enoloog weet Nikolay dat de sleutel tot het maken van wijn passie en toewijding aan het proces is.
“De wijn is wat ik doe; het is ook waar ik gepassioneerd over ben”.

Het is niet zomaar een wijnmakerij - het is kunst.

Sacar berg

BRATANOV familie wijnmakerij & wijngaarden


De professionele interactie van dit tweetal verschilt van die van veel wijnmakers met een generatie – waar de man alle ambacht en techniek in handen heeft en zijn vrouw de regels volgt.
In plaats daarvan smelten ze contrasterende vaardigheden samen, wat -paradoxaal, maar synergetisch- hun groeiende aanwezigheid binnen de zuidoostelijke wijnregio versterkt.

Hristo Bratanov is een terroirgedreven perfectionist/wetenschapper die zich richt op het produceren van topwijnen van specifieke en illustere percelen druiven in de Sakar-berg.
Zijn vrouw Tanya Avramova is een zakenvrouw/ondernemer die zich heeft bekwaamd in het produceren en verkopen van perfecte wijnen aan kieskeurige klanten (zoals ik).

De wijnen van Bratanov en enologe Maria Stoeva zijn solide gemaakt en zeer aangenaam.
Balans is inherent, smaken coherent, zuren en tannines zijn versterkend in plaats van afleidend.
Zoals de Fransen zouden zeggen, het rapport kwaliteit-prix (prijs-kwaliteitverhouding) van de 3-BLEND wijnen is super, terwijl SYMBIOSE zijn plaats verdient tussen de leiders in de Sacar regio.

De familie heeft 44 hectare eigen wijngaarden, beplant met de klassieke edele variëteiten Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier, maar ook de lokale Mavrud, Rubin, Gamza, Tamianka.
Het domein ligt op de zonnige heuvels van Zuid Sakar in de buurt van het dorp Shishmanovo, de stad Harmanli, in het zuidoosten van Bulgarije.
De Maritsa-rivier die vlakbij passeert en de wind uit de Egeïsche Zee die langs haar loop doordringt, zorgen voor een bijna mediterraan klimaat.

We maken onderscheidende wijnen met characTerroir en balans!

Struma Velley

Prisoe familie wijnmakerij & wijngaarden

De naam “Prisoe” is een afspiegeling van een oud Bulgaars woord dat een open, zonnige en warme plek beschrijft. Dit weerspiegelt de locatie van de wijnmakerij, omringd door acaciabossen met overvloedige zonneschijn en een verfrissende zeebries in de buurt.
De bodem is een unieke combinatie van fijn wit zand van de oude zeebodem van het “Fossielenbos” en de rijke zwarte aarde van de Donauvlakte.

Stefans wortels liggen diep, hij groeide op in een wijnmakersfamilie en kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de wijnindustrie. Hij bouwde zijn kennis van het vak verder op door wijn te verkopen, oogsten te bewerken en wijn te maken voor vrienden met zijn vader, Rumen Baptadzhiev. Met Prisoe Winery hoopt Stefan voort te bouwen op deze erfenis en zijn eigen slag te slaan in de wijnwereld.

In 2005 begonnen ze met de bouw van de wijnmakerij en in 2007 plantten ze Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot wijnstokken.
Het wijnhuis legt de nadruk op het behoud van voorouderlijke wijnbouwtradities en -technieken.
De rode druiven fermenteren en rijpen in vaten van 500 liter.
Deze zorgvuldige aanpak levert karaktervolle wijnen op die een blijvende indruk achterlaten.

Iedereen heeft dromen.
Maar weinigen zijn bang om ervoor te vechten.

Thracische Vallei

Manastira wijnkelder


De wijnkelder van Manastira is een erfgoedsite in het hart van de Thracische vallei.
Na 25 jaar agro-onderzoek heeft de familie Stamenovi zich gericht op het maken van wijn, die afkomstig is van ongeveer 300 meter hoogtegradiënt in het dorp Lechevevo.
Het ligt in het zuiden van Bulgarije, op 25 km.
ten noordwesten van de stad Pazardzhik en 70 km.
van de stad Sofia, in een diepe vallei omringd door de hellingen van Sredna Gora, langs de oevers van de rivier de Topolnitsa.

Wijnkelder “Manastira” heeft 30 hectare eersteklas wijngaarden van de variëteiten: Cabernet Sauvignon, Mavrud, Merlot, Syrah en Ancelota, evenals witte druivensoorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc en Muscat Ottonel.
Hun doel is om een boetiekproduct van hoge kwaliteit te produceren, met de geest van de oude geschiedenis en tegelijkertijd van het onbekende en het nieuwe.

Het wijnhuis Stamenovi van de familie is een van de toonaangevende producenten van het wereldberoemde Mavrud. De passie, toewijding en expertise die in deze expressieve wijnen zijn gestoken, zijn een weerspiegeling van de geest van innovatie en respect van de familie van Zlatina en Dejana voor het unieke terroir van elk landgoed. Ze praten meestal niet over zichzelf, maar over hun liefde voor wijn, die ze van hun ouders hebben geërfd. Ze zijn jong, afgestudeerd in het bedrijfsleven in Barcelona en specialiseren zich momenteel aan de Wine and Spirit School London.

Onze liefde voor geschiedenis, de rijkdom van de Bulgaarse natuur en goede wijn helpen ons om van dit stukje land een paradijs op aarde te maken.

Sakar berg

Kosev Wijnmakerij

Het project is geïnspireerd door de passie voor wijn. Kosev begint in 2019 met de aankoop van 53 jaar oude wijnstokken. Het soort massief is Merlot en ligt aan de voet van de zuidelijke hellingen van het Sakar-gebergte. De rust en stilte daar is betoverend.

De grond is kleiachtig, roodachtig, met stukjes marmer.
Er zijn 300 zonnige dagen per jaar.
De Maritsa-rivier ligt op enkele kilometers afstand en heeft veel ondergrondse wateren en reservoirs.
Geologische studies tonen aan dat de Sakar berg een zeer oud land is.

Er is geen industrie in de buurt en het gebied is erg schoon, de belangrijkste bron van inkomsten is de landbouw.
Het terroir “spreekt” niet, maar “schreeuwt” in de complexe rode wijnen, de witte en rosé wijnen tonen rijpe en goed uitgedrukte aroma’s en smaken.

De namen van gebieden in de omgeving werden de namen van de wijnseries Masteyra en Kapaklia. Masteyra is de oude naam van de Sakar berg en Kapaklia is vernoemd naar de plaats waar het massief zich bevindt.

Liefde voor wijn, aandacht voor detail en streven naar perfectie,

Struma-vallei

Wijnkelder Villa Melnik


Villa Melnik, met 30 ha wijngaarden en een moderne wijnmakerij, heeft het vinificatieproces zorgvuldig ontworpen om te vertrouwen op de zwaartekracht, wat bijdraagt aan de betovering van de kelder die in een zandheuvel ligt.
In 2004 plantten ze een gevarieerde reeks lokale en buitenlandse druivensoorten van hoge kwaliteit, waaronder breedbladige Melnik, cabernet sauvignon, merlot en oude Thracische Mavrud.
De wijngaarden van het wijnhuis strekken zich uit over twee massieven in de warme en zonovergoten regio Melnik, Bulgarije, die bekend staat om zijn mediterrane klimaat, zandgrond, kalksteen en vulkanische afzettingen, wat een ideaal terroir biedt voor wijnproductie.

Vandaag de dag liggen de wijngaarden van het wijnhuis in twee massieven.
Ongeveer 20 ha zijn gelegen in het gebied van Mindalo, in het land van het dorp Vinogradi, Melnishko.
Het andere massief, met een oppervlakte van ongeveer een 10 ha, ligt direct voor de wijnmakerij – in het gebied van Beli breg, in het land van het dorp Khrsovo.

Villa Melnik is het merk van Militsa Ziktanova uit Melnik. Het is een afspiegeling van haar ervaring toen ze opgroeide in de wijnregio en van haar relaties in de wijngemeenschap.
Door samen te werken met vertrouwde boeren en jeugdvrienden weerspiegelt haar bedrijf haar diepgaande inzicht in wijn, een inzicht dat alleen kan worden ontwikkeld door op te groeien rond de wijnstokken.
De hands-on aanpak van de familie zorgt ervoor dat elke wijnstok de nodige aandacht krijgt om zijn potentieel te vervullen.

Mensen maken onze wijn speciaal

Thracische Vallei

Villa Ovcharovo


Het dorp Ovcharovo ligt op 12 km van Targovishte en ligt bovenop overblijfselen van oude neolithische en Thracische artefacten. Het wijnbouwproject begon in 2009 met de aanplant van 15 ha wijngaarden met rode variëteiten zoals Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir en witte druiven zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Het terroir ligt op een hoogte van 320 meter, ongebruikelijk voor de Donauvlakte, wat resulteert in aanzienlijke dagelijkse temperatuurschommelingen van ongeveer 15°C. Het geografische gebied is overwegend heuvelachtig of glooiend. Het heeft een mild, gematigd landklimaat met maritieme invloeden en een verfrissend briesje van de Preslav-berg. De herfst is warm, droog en lang, wat de ophoping van suikers in de druiven sterk bevordert. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in het gebied is ongeveer 10,7 °C. In termen van jaarlijkse gemiddelde neerslag komen de maximumniveaus meestal voor in het late voorjaar en de vroege zomer. De bodems in het gebied zijn zand-leemachtige chernozem en grijze bosbodems.

De wijngaarden worden voornamelijk met de hand bewerkt, met respect voor het land, en de oogst wordt zorgvuldig gecontroleerd om de beste kwaliteit te garanderen.
Tussen 2012 en 2014 werd er een wijnmakerij met een capaciteit van 60-65 duizend flessen gebouwd aan de rand van de wijngaard.
Gewoonlijk produceren ze kleine batches tot 6.000 flessen per wijnjaar.

De familie en vrienden zijn onze wortels en steun, het land is onze bron van kracht en vrijheid.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.